Добре дошли в карстовия район "МААРАТА"

Блог

15 Юни 2012
Призив за подкрепаХрамът е изграден от тревненски майстори. През далечната 1890 г.,  на 21 ноември, ...

Призив за подкрепа

Храмът е изграден от тревненски майстори. През далечната 1890 г.,  на 21 ноември, е осветен от Търновския Митрополит Климент.

Днес храм-паметникът е застрашен от разруха. Кубетата на храма се нуждаят от спешен ремонт. От дъждовната вода, замръзвала през зимата, те са пропукани и има реална опасност да паднат. Дюшемето, поставено преди 122 години, е изгнило, затова е премахнато. Нужно е подът да се възстанови. Стенописите, изработени от тревненския зограф Васил Генков, трябва да се реставрират. Налагат се и други ремонти.

Църквата се стопанисва от църковно настоятелство. В храма служи отец Валентин Хитов. Средствата от даренията ще се използват само и единствено за ремонт на църквата след протоколирани решения на църковното настоятелство.

 

Църковно настоятелство:

1. Отец Валентин Хитов – председател.

Членове:

2. Христофор Христов – начален учител в Летница.

3. Валерий Стойков -  кмет на с. Крушуна.

4. Галя Стоянова – възпитател в Дом за деца без родители.

5. Златка Близнакова – клисар на църквата.

 

Църковното настоятелство очаква вашата благородна подкрепа, за да спасим храма – духовно, културно и историческо наследство на България.

Вашата съпричастност ще спаси храма!

 

Дарителска сметка за спасение на храм-паметник „Св. Архангел Михаил”,

с. Крушуна:

 

УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

IBAN BG58 UNCR 7000 1520 5789 80

BIC UNCRBGSF

HRAM SV ARH MIHAIL

 

За данъчни цели се признават счетоводни разходи за дарения съгласно чл. 31 ал.1 т.6 от Закона за корпоративното подоходно облагане.

 

За допълнителна информация: отец Валентин 0896 63 69 55

 

Църковно настоятелство с. Крушуна

21 Юли 2011

Сдружение КАРСТ събира идеи къде може да се изгради параклис в местноста МААРАТА. Приемат се всякакви идеи и снимки за място на параклиса. Сдружение КАРСТ ще уреди всички необходими документи за неговото изграждане и ще участва активно при изграждането. Какво представлява параклисът, ще прочетете по долу.

Това е малко история за параклисите.

Храмовете присъстват все по-забележимо в духовния живот и в заобикалящата среда у нас. Те са сгради за обществено богослужение: православният храм се нарича oще църква, което ще рече събрание. Параклисът е устроен, тъй както и църквата, да напомня за Бога и да извиква у вярващите молитвено разположение. Както големите православни храмове, и той се посвещава на някой Господски и Богородичен празник или на някой Божи угодник. Големият параклис е малка църква с олтар и осветен престол за извършване на къси църковни служби. Параклиси се изграждат вътре в големите храмове за някои уединени молебствия. Те са с различна големина - обикновено за десетина и повече богомолци. Големият параклис може да е разположен и самостоятелно, отдалечен от големите църкви в населеното място, и извън него. Малкият параклис също е храм, но в него не се служи. Малкият параклис се изгражда на площ 4-5 кв. м както прилепен към други сгради или сам на малък площад в селище, така и в отдалечени места в планински скатове и покрай кръстопътища. Срещат се и още по-малки крайпътни параклисчета, които побират само свещите на богомолците.

Като малки православни храмове на площ около 10-15 кв. м параклисите изискват относително малка инвестиция и често се изграждат по лична инициатива със собствени средства. Те се посвещават с благодарност на светия, избран от инвеститора или неговото семейство. Разполагат се в частни имоти, но и в публични терени без нарочно отреждане.

Проскинитарият е място за отправяне на молитва. За разлика от църквите и големите параклиси, които се състоят от три главни части: притвор (нартика), средна част (кораб) и свети олтар, проскинитарият е еднопространствен. В него липсват олтарът и притворът, а иконостасът покрива нишата в стената на изток. Пространството му често е колкото да приеме един богомолец. Проскинитарият до голяма църква дава възможност на вярващия да отправи молитвата си по всяко време - минавайки на път за някъде, преди или след работа, - когато храмът е затворен. В него той може да намери уединение и когато няма възможност да се черкува от началото до края на богослужението. Разположен в ниша на оградния зид или в самостоятелна сграда, той обичайно е отворен да приеме богомолец денонощно.

Архитектурни проблеми

Трудно е да се определи дименсия под или над която един архитектурен обект изчезва или се появява. За това са азбучните три мащаба в архитектурната композиция. В този смисъл не може да съществува сграда, която да е твърде малка или голяма, за да бъде архитектура.

Параклисът показва, че има сила на въздействие, която е несравнимо по-голяма от скромните му размери. В центъра на града, в покрайнините или извън селището той провокира усещания, които допринасят за осезаеми промени на заобикалящата го среда: по маршрута на движението той изтрива от съзнанието онова, което поема възприятието.

Архитектът трябва да вложи в “малкия проект” за параклис или проскинитарий същата, дори по-голяма изобретателност, отколкото се изисква за голям обект. При това той не трябва да изпада в присмех над миниатюризирането на изглеждащите претенциозно ктиторски амбиции. Защото, както е известно, архитектурата като изкуство разпознава не големината, а мащаба.

Оказва се, че в нашата изменяща се действителност, където животът отритва всички модели на планиране, дребното не може да контрастира на огромното. Това, което ги отличава всъщност е стойностното им изражение. Процедурните усложнения при проектирането и строителството и на едните, и на другите са практически идентични - било на оферирането, било на справянето с правилата и нормативите, или организационно и технически.

Под прикритието на обективността и равенството административните процедури имат определен ефект върху архитектурата. Той натежава още повече, когато проектът е скромен по големина. В рамките на процедурните ограничения творецът на малък храм трябва да покаже отношението си за архитектурното му интегриране според контекстуализма или регионализма. Проявявената от него всеотдайност към темата често бива неоценена.

Дарителска сметка за изграждане на параклис в местноста "МААРАТА"

PayPal: bianet@mail.bg     

Info: (Paraklis) 

Блог
16 Юли 2011

С. Крушуна се намира на 10 км. от гр. Летница, 34 км. гр. Ловеч, 37 км. гр. Плевен. Хотели за спане има в градовете Ловеч и Плевен. С. Крушуна е с около 300 къщи и население около 450 души, предимно възрастни хора. Условията за спане са ограничени, но се намират места по къщите на местното население. 80% от къщите са стари в стар български стил.

Еко пътеката намираща се в парк "МААРАТА" е на 20 мин. път от селото. Общото време за преминаване през пътеката е около час и половина. В близост до селото има и 4 пещери. Влизането в тях би било добре да бъде с обучен водач и с подходяща екипировка. Може да се уговори предварително това. В парк "МААРАТА" има и подходящи терени за катерене от алпинисти. Категориите за трудност са 2,3 и 4-та.

15 Юли 2011
През 1976-77 г. в югоизточната част на селото беше открита минерална вода с дебит 16,5 л/сек и ...

През 1976-77 г. в югоизточната част на селото беше открита минерална вода с дебит 16,5 л/сек и температура 58 С, минерализация 11,5 %. Минералният състав на водата е: флуор - 4 милиграма, хлор - 5039,7, бром - 16,2, йод - 2,7, сулфати - 2053,4, хидрокарбонат - 189,1, хидрофосфат - следи, амоний - 14,4, натрий - 3028,3, калий 75, магнезий - 228,8, метасилициева киселина - 37,4, метаборна киселина - 9,6, калций - 705,8.

Водата лекува следните заболявания:

- Заболявания на опорно-двигателния апарат,заболявания от простудно възпалително, дегеративно,токсично и травматично естество /артрити и артрози/.

- Неврозни заболявания - неврити, плексити, радикулити, неврофибромни остатъчни явления след преболедуване на болести на гръбначния и главния мозък.

- Гинекологични заболявания, безплодие.

- Кожни заболявания-екземи, невродермити,алергични дерматити, дерматози, псориазис.

- Заболявания на дихателните органи- хронични възпалителни заболявания на горните дихателни пътища, бронхити, бронхиална астма.

- Съдови заболявания след тромбофлебит, хипотония болест.

- Заболявания на храносмилателната система.

- Заболявания обмяната на веществата.

 - Хронични оловни отравяния.

Уебсайт в alle.bg